Johanna och Josefin berättar
2007-09-26 i Allmänt
Prenumerera på nyheter
Du prenumererar nu på nyheter från Sala OK.
Vi har skickat ett bekräftelsemail till .
Prenumerera via:
RSShur de hade det på LedarCamp i Östergötland.
Som tidigare nämnts har Johanna och Josefin fått ett stipendium för unga ledare från Västmanlands Idrottsförbund för att delta i LedarCamp 2007. Vi åkte tåg från Sala och sammanstrålade med de andra från Västmanland i Västerås. Därefter åkte vi tillsammans hyrd buss ner till Sätravallen utanför Linköping. Vi var omkring 60 ungdomar i åldern 18-25 år från Västmanland, Sörmland, Östergötländ och Närke. Vi var alla från olika idrotter, till exempel bågskytte, fotboll och simhopp med flera. Dock hittade vi två orienterare till: Helena från VSOK och en kille från Linköpings OK. Efter utdelandet av tröjor och lite mat var det dags att lyssna på en av huvudsponsorerna, Folksam. De pratade om sina försäkringar, och det var ungefär lika roligt som det låter… Sedan var det dags för tipspromenad och gissa vad frågorna handlade om! Det Folksam sagt, så klart, så det ville till att man lyssnat ordentligt. Efter tipspromenaden åt vi hamburgare som ledarna grillade och gick sedan och lade oss. Västmanlands tjejer bodde tillsammans med Sörmlands tjejer i en stor stuga med tolv dubbelrum och ett gemensamt vardagsrum.
Lördag morgon samlades vi halv åtta på fotbollsplanen för hemlig morgonaktivitet. Det visade sig vara Thai-Chi. Det var lite kallt och blåsigt, men ändå en mysig mjukstart på morgonen. Sedan var det dags för frukost. Dagen fortsatte med diverse aktiviteter och då var vi deltagare indelade i grupper beroende på vilket distrikt vi kom från. Vår grupp från Västmanland lyssnade på föreläsning om ”Ett vinnande koncept”, ett arbetsmaterial för idrotten som Västmanlands idrottsförbund, Sörmlandsidrotten, Örebro idrottsförbund och Östgötaidrotten tillsammans tagit fram. Det berör viktiga frågor som träningslära, kost och hälsa, doping, alkohol och droger och ledarskap. Vi fick även med oss varsitt exemplar av materialet och ser fram emot att få använda de delar som passar oss i Sala OK.
Därefter provade vi på att dansa lite street dance, och sedan var det efter lunch dags för dagens stora utmaning: teambanan. På olika stationer skulle gruppen tillsammans lösa olika uppgifter och däremed stärka gruppgemenskapen. Exempel på stationer var forsen, där man skulle ta sig över stubbar med hjälp av två plankor och fick inte ramla i ”forsen”, vippbrädan, där alla skulle vara på en bräda som vippade och försöka få jämnvikt samt hjulet, där laget skulle ta sig över ett slags kvarnhjul utan att nudda marken. När alla kommit tillbaka från teambanan förberedde de olika distrikten sina underhållningsbidrag till kvällens fest.
Nästa föreläsare var Mikael Andersson. Han saknar både armar och ben sedan födseln och pratade bland annat om hur han löste situationer som är vardagsmat för oss, men som det krävs lite tankeverksamhet för att klara utan armar och ben; köra bil till exempel. Han har en specialdesignad bil vars konstruktion han kommit på själv. Han berättade även hur mycket idrotten betytt för honom under hans uppväxt och hur viktigt det var för honom att hålla sig i form för att klara av det dagliga livet. Hans föreläsning gav upphov till många funderingar hos alla.
Kvällen avslutades med en fest då distrikten framförde sina underhållningsnummer (Västmanland hade skrivit en egen sång om LedarCampen, dansade street dance och framförde även en sketch om bra och dåliga ledare), vi åt god mat och lyssnade på ett lokalt band. Stå upp-komikern Özz Nûjen, känd från radio och tv, underhöll oss också med stand-up comedy om olika idrotter.
Söndag morgon inleddes med frukost och städning av stugorna. Därefter lyssnade vi på den andra huvudsponsorn, nämligen Riksidrottsförbundet och SISU:s ungdomsråd. Efter lunch och gruppfoto var det dags att resa hem. Vi hade verkligen haft en kanonhelg!
/Johanna och Josefin